Op de voetbalpleintjes worden voetbaltalenten geboren en gevormd

Op de voetbalpleintjes worden voetbaltalenten geboren en gevormd

Cruijff? Straatvoetballer uit Betondorp. Romario? Op de pleintjes in de favela opgegroeid. Maradona? Voetbalde op blote voeten in een van de armste wijken van Buenos Aires. Messi? Ook begonnen op straat. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Grote voetbaltalenten beginnen allemaal onderaan de ladder, net als iedereen. Geen hypermoderne complexen, dure ballen en flitsende voetbalschoenen, maar gewoon een pleintje of trapveldje, meer hadden ze niet nodig. Waarom wij denken dat dit nog steeds geldt en geen flarden uit het verleden zijn? Dat vertellen we u graag.

Techniek

Waar kinderen het meest profijt uithalen is het technische aspect, helemaal nu de meeste grasvelden vervangen zijn door strakke kunstgrasvelden. De vreemde stuit, een zompige grasmat, de huidige generatie jeugdvoetballers kent dat niet meer. Terwijl dit wel is waar ze hun technische vaardigheden en reactiesnelheid mee verhogen. Wat dan nog overblijft is het pleintje of het trapveldje, waar de techniek van voetbaltalenten echt bijgeschaafd kan worden.

Fysiek

Wie op straat gevoetbald heeft weet dat er andere wetten en regels gelden, het is niet als bij een club waar iedereen van dezelfde leeftijd is bijvoorbeeld. Kinderen komen dus tegen jongens of meisjes te spelen die drie jaar ouder zijn en daarmee waarschijnlijk ook groter en sterker. En dan moeten ze zich staande zien te houden. Helemaal omdat vallen op de straat natuurlijk nog een stukje meer pijn doet dan op het voetbalveld. Het speelt zich bovendien af op een kleiner veld, wat sowieso al leidt tot meer balcontacten en daarmee meer duels.

Algemene ontwikkeling

Sport en dan met name teamsport leert kinderen bewust en onbewust veel over het leven. Ze leren er samenwerken door samen te spelen en ze leren met verlies en teleurstelling om te gaan. Sport valt en staat daarnaast met communicatie, dus ook op dat vlak ontwikkelen ze zich. En misschien wel het belangrijkste, ze bouwen er vriendschappen en sociale contacten mee op.

Zo kunnen we nog wel een hele tijd doorgaan, maar de conclusie blijft staan: straatvoetbal is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van voetbaltalent!

Deelt u onze mening?

Als u onze mening deelt en benieuwd bent naar de beste manieren om dit te faciliteren voor jeugd in uw buurt of bij uw vereniging, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden, en wie weet brengt uw pannakooi wel de nieuwe Cruijff voort!

Comments are closed.